Energiestrategie TwenteDe energiecrisis pakken we in Twente aan. Om sneller van het aardgas af te komen en onze CO2-uitstoot fors te verlagen stellen we een regionale energiestrategie op: een Twents plan voor energie en klimaat. Gemeenten, belangenorganisaties én inwoners doen mee.

Over de RES

De energiecrisis pakken we in Twente aan. Om sneller van het aardgas af te komen en onze CO2-uitstoot fors te verlagen stellen we een regionale energiestrategie op: een Twents plan voor energie en klimaat. Dat plan heet de RES. Inwoners en belangenorganisaties doen mee.

Twentse ambitie

  • In 2030 (dus over 7 jaar) wekken we de helft van onze energie duurzaam op. Dat kan met wind- en zonne-energie.
  • We maken een Twents warmtenet, zodat meer gebouwen en wijken verwarmd worden met duurzame warmte. Dat kan met restwarmte uit fabrieken en biogas van boerderijen.

Regionaal plan

Om deze plannen te maken hebben de Twentse gemeenten, de provincie Overijssel en het waterschap Vechtstromen de handen ineengeslagen. We maken een plan op regionaal niveau: de Regionale Energie Strategie Twente 2.0. Vaak afgekort als de ‘RES Twente’. Want samen kom je verder.

Meer informatie over de Regionale Energiestrategie Twente

In 2021 maakten we een eerste plan, de RES 1.0.

Naar de RES 1.0

Participatie

We nodigen inwoners en belangenorganisaties uit om mee te doen. Om alle perspectieven uit de samenleving te laten horen. Om mee te denken en met slimme oplossingen te komen.

Daarom organiseren we (najaar 2022 - voorjaar 2023) een Meedenktank voor organisaties en organiseren we drie inwonersdagen in het voorjaar van 2023. 

Advies en besluit

Inwoners denken mee en de Meedenktank komt met een advies. Bestuurders van de RES-partners hebben met elkaar afgesproken deze adviezen serieus te wegen en mee te nemen als 'zwaarwegend advies'. Zij besluiten er vervolgens over bij de vaststelling van de 'RES 2.0' in juli 2023.

Over deze site

Op deze website doen we verslag van dit participatietraject. Daarnaast is er voor zowel de deelnemende inwoners als de leden van de Meedenktank een besloten omgeving, waar zij - na registreren en inloggen - online kunnen samenwerken aan het advies. 

Cookie-instellingen